over Luc

 

Luc De Prest werd op 21 november 1962 geboren in Brugge. 
Opleiding, gegradueerd technieker in de mechanica. 

 

Net als in de  “Art & Craft”  movement, honderd jaar geleden, ontwierp en maakte Luc in zijn beginjaren designvolle gebruiksvoorwerpen in metaal met een hoog artistiek gehalte.  Onvermijdelijk evolueerde hij 30 jaar geleden naar beeldende kunstenaar.  Hij laat zijn fantasierijke gedachten door zijn handen stromen en kiest zijn materiaal op basis van een gevoelsmatige affiniteit.  Hij zoekt, verzamelt, selecteert en recycleert allerhande oude metalen stukken en onderdelen uit afgeschreven machines en industriële installaties op schroothopen. Deze onderdelen met hun functioneel verleden krijgen een nieuw leven en een plaats in het geheel. 

 

Sculpturale compressie, deformatie en assemblage vormen de basis van zijn beeldtaal. Luc is gefascineerd door mens, dier en machine.  Deze samensmelting vormt zijn pleidooi voor de afschaffing van de rigide grenzen tussen het organische en het machinale.  Kunstige cyborgs of cybernetische organismen ontsproten in de fantasie van zijn geest.  Luc haalt zijn inspiratie uit de natuur en de bionica, uit het leven en de techniek.  De werkelijk zichtbare wereld wordt omgevormd door beelden die de werkelijkheid overstijgen.

 

Niets is toevallig of ondoordacht. Alles is esthetisch afgewerkt tot het kleinste detail. De unieke creaties, die een vreemde schoonheid – tegelijk speels en indrukwekkend – bezitten,  stralen een onuitputtelijke bron van inspiratie uit waarmee Luc zijn artistieke honger stilt.

 

Jan D’hondt   -  Historicus Stadsarchief Brugge.

Filip Soutaer  -  Directeur Stedelijk Academie Brugge.